IZGRADNJA KROVNIH KONTRUKCIJA

IZGRADNJA KROVNIH KONSTRUKCIJA

Krovni pokrivač je deo krova koji štiti krovnu konstrukciju i objekat od svih spoljašnjih uticaja. Trajnost objekta zavisi od vrste i kvaliteta izgrađenog krova. Krovovi se sastoje iz krovne konstrukcije i krovnog pokrivača, ali i od dodatnih izolacionih slojeva kao i završnih elemenata.Dobro urađena noseća konstrukcija krova jeste garant njegove stabilnosti, sigurnosti i funkcionalnosti. Krovni pokrivač mora biti otporan na vremenske uslove. Milovanović Enterijeri odgovorno pristupa svakom pojedinačnom poslu i daje garanciju na sve izvedene radove.

 

Ravna krovna konstrukcija

Montira se na ravnim drvenim ili betonskin podkonstrukcijama. Izolacija ravnih krovova sprečava leti prekomerno zagrejavanje prostorija ispod krovnog pokrivača, a zimi omogućava adekvatno grejanje uz uštedu. Sprečava i štiti konstrukciju od naprezanja izazvanog temperaturnim promenama.

 

Kosa krovna konstrukcija

Nihova konstrukcija određena je oblikom krova, njegovim nagibom i potrebom za iskorištenjem krovnog prostora. Kod kose krovne konstrukcije uobičajene su drvene konstrukcije i krovni elementi.

Termoizolacijom krovnih kosina omogućava se ugodno stanovanje. Temperaturne promene i stvaranje kondenzacije izbegnuto je postavljanjem konkretne instalacije i rasporedom izolacijskog sloja. Najšešće korišćeni materijali za izolaciju su: celulozna vlakna, pamuk, čvrsti sunđer, mineralnavlakna, polzester, penušavo staklo itd.

SANACIJA I ADAPTACIJA KROVOVA

Bilo da Vam je potreban novi krov ili sanacija već postojećeg krova,  pobrinućemo se da dobijete samo najbolje. Ako krov prokišnjava, ili na njemu postoji neko drugo oštećenje, vršimo njegovu popravku na način koji zavisi od toga čime je krov pokriven.Često se ukaže potreba da se krov prepravi, obnovi, preuredi ili da se na već postojećem krovu izvrše određene nadogradnje. Sanacija ili obnova krova se izvodi zbog poboljšanja dotrajalih krovova ili delova krova . Radi se zbog povećanja nosivosti krovišta, zaštite ili zamene pojedinih delova krova zbog produžavanja veka trajanja krova, povećanja toplotnih svojstava – zaštita od vrućine i hladnoće… itd. Osnovni ciljevi ili razlozi za sanaciju krovišta su poboljšanje postojeće nosive konstrukcije krova u statičkom smislu.

Za razliku od sanacije krova, rekonstrukcija krova uz sanacijske radove, obuhvata i promene na izgledu krovišta zbog dogradnje kuće ili samoga krova i u većini slučajeva zahteva građevinsku dozvolu. Uz već navedene razloge za sanaciju krova, razlog da se izvede rekonstrukcija krova može biti i estetske prirode ili s ciljem stvaranja dodatnog stambenog prostora u potkrovlju.

Razloga za sanaciju ili rekonstrukciju krova:

  • Dotrajalost pojedinih delova krova ili celog krova
  • Kod preuređenja tavanskog prostora
  • Ako postoje grede koje su eventualno istrulile
  • Neiskorišćen tavanski prostor
  • Popravke koji se izvode ubrzo posle nekvalitetno novoizvedenih građevinskih ili nestručnih sanacijskih radova